Teeltwisseling vergt veel van telers

De teeltwisseling is jaarlijks een hectische periode zowel voor telers als loonbedrijven. Vooral op bedrijven met vruchtgroenten is de teeltwisseling een jaarlijks terugkerende activiteit. Veel telers willen het liefst in een zo kort mogelijke periode de teeltwisseling uitvoeren. Loonbedrijven zetten in deze periode bijna al hun medewerkers voor dit werk in. Bovendien gebruiken ze steeds betere en efficiëntere apparatuur.

Weterings is samen met de loonwerker steeds op zoek naar verbeteringen. Dat kunnen zowel aanpassingen aan bestaande als technisch vernieuwde machines zijn. Het afgelopen jaar hebben we een combinatie van twee machines ontwikkeld: een oprolmachine en een balenpers.
Steeds meer bedrijven telen op goten. Vaak zijn dit hangende goten. Onder deze goten wordt al het afval wat van de afgelopen maand(en) uit de kap komt neergegooid en moet, voor de eigenlijke teeltwisseling begint, eerst worden afgevoerd. Juist daar heeft Weterings een nieuwe machine voor ontwikkeld. Alle oprolmachines hebben een vaste werkhoogte van ong. 93 cm. Daardoor blijven de doeken regelmatig achter de rekken en goten hangen. Wij ontwikkelden een oprol- machine waarvan de hoogte instelbaar is tussen de 53 en 93 cm. Daarmee kunnen we de hoogte afstemmen, zodat het doek niet steeds achter allerlei obstakels blijft haken. Tevens is in dezelfde werkgang een balenpers achter de machine gemonteerd, welke het afval tot een grote ronde baal perst. Daardoor neemt het volume van het afval 30 tot 40% af. Dit bevordert ook de netheid op het bedrijf aanzienlijk. Zodoende kunnen de transport– en stortkosten van het afval lager worden. Deze zijn namelijk afhankelijk van het volume en niet van het gewicht.
De eerst ontwikkelde Bio Hopper Combi–Press machine is reeds uitgeleverd.

Vraag uw loonbedrijf voor meer informatie of neem met ons contact op.