Teeltwisseling

Teelwisseling van tomaten, paprika’s ,komkommers, aubergines, aardbeien en ander zacht fruit vindt regelmatig plaats in de tuinbouw. Naast het uitruimen van het gewas en substraat wordt in deze periode veelal de gehele kas gereinigd en gedesinfecteerd, om een schone start te maken voor aanvang van de nieuwe teelt. Weterings is gespecialiseerd in de mechanisering van de teeltwisselings-werkzaamheden en biedt een uitgebreid pakket aan teeltwisseling machines voor kwekers en loonwerkers, teneinde deze periode zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Uitruimen van gewas

Voor het uitruimen van tuinbouwgewas is er de keuze tussen versnipperen, uittrekken en Binden en Oprollen.

Versnipperen van gewas

Teelten als tomaten, komkommers, paprika`s, aubergines, aardbeien, frambozen, rozen, etc. kan men versnipperen met een Bio Chopper gewas versnipperaar. Het versnipperen leidt tot een snelle compostering en leidt tot 80% minder afvalvolume, waardoor veel minder transportbewegingen benodigd zijn om het afval af te voeren.

Uittrekken van gewas

Teelten als aardbeien, tomaten en komkommers kan men ook uitruimen middels een Bio Hopper afvalverwerkingsmachine. Het gewas wordt middels een looftrekdoek naar de machine getrokken en op het betonpad of in een container gedumpt. Hier vindt geen volumeverkleining plaats. De investering in de machine is echter lager dan een gewasversnipperaar en de Bio Hopper is tevens een multifunctionele machine.

Binden en oprollen van gewas

Dit principe is alleen van toepassing op tomatenplanten, die dankzij hun lengte tot één lange streng gebonden kunnen worden middels een Bindmachine, om vervolgens met een Muliroller opgerold te worden. Dit principe wordt in Nederland nauwelijks meer toegepast.

Uitruimen van tomatenblad

Tomatenblad wat gedurende het teeltseizoen onder de teeltgoot wordt gegooid laat zich lastig versnipperen. Wel is het mogelijk het gewas en blad tegelijk op het looftrekdoek te plaatsen en te versnipperen. Het tomatenblad kan ook eenvoudig uitgetrokken worden middels een Bio Hopper. Dit kan men ook regelmatig uitvoeren tijdens het teeltseizoen.

Uitruimen van substraat

Substraten als steenwol, kokos of perliet en gewassen kan men eenvoudig uitruimen met de Bio Hoppers. Voor deze manier van uitruimen wordt ook gebruik gemaakt van looftrekdoeken.

Verwijderen van folie, plastic en gronddoek

Tijdens de teeltwisseling kan ook het grondfolie, loopfolie of gronddoek vervangen worden. Voor deze werkzaamheden zijn verschillende machines van toepassing. Deze materialen kunnen op een eenvoudige en schone manier verwijderd worden met een Bio Hopper of Multiroller.

Verwijderen van Co2 slangen, drainageslangen, gotenfolie

Deze materialen zijn eenvoudig en snel te verwijderen met een ACE roller of Multiroller. Deze machines rollen de slangen en het plastic op tot een compacte rol. Ook hier wordt veel arbeid bespaard en wordt het afvalvolume tot een minimum gereduceerd.

Uitrijden en afvoeren van tuinbouw afval

De logistieke organisatie bepaalt veelal de uiteindelijke werksnelheid tijdens de teeltwisseling. Het is dus van belang dat de afvalstroom soepel verloopt met voldoende capaciteit, zodat men niet hoef te wachten op een lege container of dat men wordt opgehouden omdat het betonpad wordt geblokkeerd. Weterings heeft diverse kantelcontainers, buffercontainers, kiepbakken, heftrucks en wielladers in het programma welke aansluiten bij de teeltwisseling machines voor een soepele afvalstroom in de kas.

Reinigen, afspuiten en desinfecteren van de kas

De teeltwisseling is de periode waarin de gehele kas grondig gereinigd kan worden om het risico op ziekten en plagen tot een minimum te beperken. De kas kan ingespoten worden met een reinigingsmiddel als Flusol-Forte, Formalide of Jet 5, om vervolgens de kas schoon te spuiten met veel water onder hoge druk. De Horticleaner afspuitwagen in combinatie met een pompunit vormen de perfecte set voor deze spuitwerkzaamheden.

Reinigen en desinfecteren van looftrekdoeken

Na afloop van de teeltwisseling kunnen de looftrekdoeken of transportmatten grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden met een doekwasreiniger, zodat het risico op overdracht van ziekten en plagen tot een minimum beperkt wordt. Met name in kwekerijen waarin de looftrekdoeken gedurende het seizoen onder de teelgoot liggen is dit sterk aan te bevelen.